top of page

Tüzük

MADDE 1: DERNEĞİN TANIMI

Adı Merkezi Adresi : Ukrayna Dostluk ve Yardımlaşma Derneği : Ankara : Meşrutiyet Cad. 20/14 Kızılay/ANKARA

​

MADDE 2: DERNEĞİN AMACI

Aralarında tarihi dostluk ve yakınlık baÄŸları bulunan ve Karadeniz'in iki tarafında bulunan Türk ve Ukrain halkları arasındaki dostluÄŸu ve yakınlığı pekiÅŸtirmek, her iki ülke arasındaki her türlü iÅŸ birliÄŸinin arttırılması için amaçları çerçevesinde faaliyetlerde bulunmak ve bu sayede Karadeniz'i bir dostluk ve kardeÅŸlik denizi haline getirerek iki ülke arasındaki komÅŸuluk iliÅŸkilerini kuvvetlendirmektir.

a-Türk ve Ukrayna halkları arasında dostluk köprüsü kurarak, iki ülke arasında iÅŸbirliÄŸini artırmak.

b- Ä°ÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek için spor, tiyatro, folklor, opera, müzik, kadın ve gençlik kolları kurmak.

c- Kanunların müsaadesi çerçevesinde; neÅŸir ve yayın organları ile yakınlaÅŸmayı saÄŸlamak ve tanıtım amacıyla bülten, broÅŸür, dergi, gazete, kitap v.b. çıkarmak, film ve kaset gibi tanıtım araçları yatırmak ve bu konularda yapılan faaliyetlere destek olmak.

d- Ukrain hakkı ve Türk milleti arasındaki yakınlaÅŸmayı saÄŸlamak, her iki ülke halkı arasındaki tarihi dostluÄŸu ve yakınlığı pekiÅŸtirmek için açık hava, kapalı salon, bilimsel toplantı ve sempozyumlar düzenlemek, yurt dışında yapılan toplantılara katılmak, her iki ülkenin milli ve tarihi günlerini ortak faaliyetlerle kutlamak,

Derneğin amacıdır.

​

MADDE 3: YURTDIÅžI FAALÄ°YETLER

Dernek yönetimi bu tüzüÄŸün amaçları doÄŸrultusunda milletlerarası kurum ve kuruluÅŸlarla temas edilmesinde yarar gördüÄŸü hallerde, yetkili makamlardan izin alarak bu temasları gerçekleÅŸtirir ve verilen izin çerçevesinde iÅŸbirliÄŸi yapabilir.

​

MADDE 4:

  • Dernek amacına ulaÅŸmak ve önemini belirtmek üzere her türlü basın ve yayından istifade eder.

  • Kitap, dergi, broÅŸür çıkarabilir.

  • Dernek, ikametgahlara ve faaliyetleri için taşınmaz mala sahip olur.

  • Dernek, yönetim kurulunun kararıyla üyelere hizmet vermek üzere lokal açabilir ve hizmet verebilir.

  • ​

MADDE 5: YASAKLAR

Dernek siyasi ve ideolojik konularla ilgilenemez.

 

DERNEK KURUCU ÜYELERÄ°NÄ°N Ä°SÄ°MLERÄ°

BaÅŸkan: Celil SÜMER
BaÅŸkan Yardımcısı: Özhan AYAÅž

 

Genel sekreter: Mine Ä°MRAK 
Muhasip: Sinan GÜNDEMÄ°R 
Veznedar: Kurtiy ÅžAHÄ°N 

 

Üye: Zekai ÅžAHÄ°N
Üye: Işıl TURÅžUCU

 

MADDE 7: DERNEK ÜYELİĞİ

  • Dernekler Kanunundaki vasıflara haiz herkes dernek üyesi olabilir.

  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip 18 yaşını bitirmiÅŸ herkes derneÄŸe üye olabilir.

  • DerneÄŸin üç türlü üyesi vardır: Asil üye, Onursal üye, Dost üye,

Asil Üye: Ä°mzası ile bizzat yönetim kuruluna baÅŸvurduktan sonra yönetim kurulu kararı ile kabul edilen üyedir. Onursal Üye: Üyelerde aranan ÅŸartlardan baÅŸka derneÄŸin amacına uygun, faydalı ve mühim hizmetlerde bulunmuÅŸ olanlar, derneÄŸe büyük bağışta bulunanlar. Yönetim kurulu kararı ile onursal üye olurlar.

 

MADDE 8- ÜYELIGIN SONA ERMESÄ°

  • Dernekten ayrılmak isteyen üye bu arzusunu yazı ile yönetim kuruluna bildirir. Bu bildiri üyelikten ayrılmak için yeterlidir.

  • b- Mahkeme kararı ile medeni haklarını kaybedecek ÅŸekilde ceza alanlar ve derneÄŸin konusu, amacı ve tüzüÄŸe aykırı hareket edenler yönetim kurulunun teklifi üzerine Yüksek Disiplin Kurulunun kararı ile dernekten çıkarılır ve karar kendilerine bildirilir,

(Yukarıda b fıkrasında yazılı sebeplerle dernekten çıkarılanlar hakkında yetkili makamlarca engelin kaldırılması halinde üyeliÄŸin iadesini isterse yönetim kurulu kararı ile üyeliÄŸe tekrar kabul edilir.)

​

MADDE 9- DERNEK ORGANLARI

a- Genel Kurul b- Yönetim Kurulu C- Denetleme Kurulu ç Yüksek Disiplin Kurulu

​

MADDE 10- GENEL KURUL

DerneÄŸin en yüksek organı Genel kuruldur.

Üyeler, denetleme Kurulu ve yüksek disiplin kurulu üyelerden oluÅŸur. Genel Kurula katılacak üyelerin listesini yönetim kurulu düzenler.

Genel Kurul iki ÅŸekilde toplanır: 2- OlaÄŸan Toplantı: üç yılda bir Nisan ayında Ankara'da toplanır. Birinci toplantıda nisap etmezse (yarıdan bir fazla olmaz ise) bir hafta sonra aynı yerde ve aynı saatte çoÄŸunluk aranmadan toplanır. OlaÄŸanüstü Toplantı: Yönetim kurulu kararı veya denetleme Kurulu talep ederse, yönetim kurulunun bir ay içerisinde göstereceÄŸi tarih ve yerde Ankara'da toplanır. OlaÄŸanüstü toplantılarda salt çoÄŸunluk aranır. Ilk toplantıda yeterli çoÄŸunluk saÄŸlanamazsa bir hafta sonra aynı yerde ve saatte çoÄŸunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya iÅŸtirak eden üye sayısı yönetim kurulu, denetleme Kurulu ve disiplin kurulu toplamının iki katından aÅŸağı olamaz. C- Genel kurul, dernek baÅŸkanı veya baÅŸkan vekili tarafından açılır. Yoklamadan sonra toplantıyı idare edecek bir baÅŸkan, bir baÅŸkan vekili ve en az iki sekreterden ibaret baÅŸkanlık divanı seçilir.

​

MADDE 11- GENEL KURULUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

DerneÄŸin en yüksek karar organı olan genel kurulun görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

  • Dernek yönetim, denetleme ve disiplin kurullarını seçmek, bu kurulların çalışmalarını ve raporlarını denetleyerek ibra etmek, yönetim kurulunca hazırlanan tahmini bütçe aynen veya deÄŸiÅŸtirerek kabul etmek,

  • b- Dernek amaçlarının gerçekleÅŸtirilebilmesi için gerekli olan menkul ve gayrimenkul malların satın alınması, kiralanması, iÅŸletilmesi, satılması veya devredilmesi, personele verilecek ücretlerin tespiti, yolluk ve sosyal hakların tayin ve tespiti konularında yönetim kuruluna yetki vermek.

  • c- Milletlerarası kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapılmasında yarar görüldüÄŸü hallerde, gerekli Mercilerden kanuni müsaadelerin alınmasından sonra bu hususta yönetim kuruluna görev vermek,

  • d- Dernek tüzüÄŸünü deÄŸiÅŸtirmek, derneÄŸin feshine karar vermek,

  • e- Üye dernekler arasında koordinasyonu saÄŸlamak amacıyla iç tüzük ve yönetmelikler yayınlamak ve bu konuda yönetim kuruluna yetki vermek, 1- Dernekler kanunu ve ilgili mevzuatta belirtilen tüm yetkileri kullanmak ve görevleri yapmak,

  • ​

MADDE 12- Ä°LAN

Genel kurula katılacak üyeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilerek veya mektup göndererek çaÄŸrılır.

​

MADDE 13- GENEL KURULUN GERÄ° BIRAKILMASI

Genel kurul mecburi sebeplerden dolayı geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilerek ilan yapılan gazetede ikinci bir ilan verilerek veya çaÄŸrı mektupla yapıldı ise ikinci bir mektupla duyurulur. Ä°kinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler toplantıya yukarıdaki maddelerde belirtilen esaslara göre en az 15 gün önceden yeniden çaÄŸrılır. Genel kurul bir defadan fazla geri bırakılamaz.

​

MADDE 14- OY

Her üyenin bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanır. Onursal üyelerin oy hakkı yoktur. Genel kurul normal toplantılarında iÅŸtirak eden üyelerin yarısından bir fazlası ve derneÄŸin feshine ve/veya tüzükte deÄŸiÅŸiklik yapılmasına müteallik hallerde 2/3 çoÄŸunluk kararı verilir. Oylar genel kurul baÅŸkanlık divanının tensip edeceÄŸi usulle verilir. Seçimler gizli oyla yapılır.

Hesapların ve faaliyetlerin tetkiki ve görev hareket tarzının tayin ve tatbiki hususunda yönetim kurulu üyeleri oylarını kullanamazlar.

​

MADDE 15- DERNEĞİN FESHİ

Genel olarak medeni kanun ve dernekler kanunu hükümlerine tabidir. Åžu kadar ki, derneÄŸin kendi kendine feshine karar verebilmesi için genel kurulda üyelerin en az 2/3'ünün bulunması ÅŸarttır. Bu suretle çoÄŸunluk elde edilmediÄŸi takdirde ikinci defa toplanmak için Dernekler Kanunu’nun 21. Maddesi esaslarına göre üyeler çağırılır, ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Ancak bu surette yapılan toplanma ve görüÅŸme sonunda fesih kararının üyelerin 2/3'ünün oyu ile verilmesi ÅŸarttır.

​

Fesih kararı yönetim kurulu tarafından 5 gün içinde Ankara ValiliÄŸine yazı ile bildirilir.

​

MADDE 16- YÖNETÄ°M KURULU TEÅžKÄ°LÄ°, TOPLANTI USULLERÄ° VE KARAR ALMA

  • Yönetim Kurulu 7 asil ve 7 yedek üye olmak üzere genel kurul tarafından üç yıl için gizli oy, açık tasnif ve liste usulü ile seçilir. Yönetim kurulu, denetleme kurulu, disiplin asil ve yedek üyeleri aynı listede yer alabilirler.

  • Genel Kurul tarafından seçilen yönetim kurulu seçimi takip eden 5 gün içinde toplanarak kendi arasında 17. Maddede belirtilen ÅŸekilde görev dağılımı yapar.

  •  Yönetim Kurulu ayda bir kez olaÄŸan olarak dernek merkezinde toplanır. Yönetim kurulu baÅŸkanının, denetleme Kurulu baÅŸkanının veya yönetim kurulu üyelerinden en az üçünün yazılı isteÄŸi üzerine olaÄŸanüstü toplantı yapılabilir. OlaÄŸanüstü toplantıda özellikle toplantı sebebi olan husus görüÅŸülür.

  • Yönetim Kurulu salt çoÄŸunlukta toplanır ve toplantıda bulunanların çoÄŸuyla karar alır.

  • Mazeretsiz ve izinsiz olarak ardı ardına üç toplantıya katılmayan üye istifa etmiÅŸ sayılır. Herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine listeden bir üye yönetim kurulu üyesi olarak görev alır. Yedek listede üye kalmaması ve yönetim kurulu üye sayısının 7'nin altına düÅŸmesi halinde yönetim kurulu bir ay içinde genel kurulu toplamak zorundadır.

  • Yönetim kurulu, genel kuruldan sonraki en yüksek karar organı olup genel kurula karşı sorumludur. DerneÄŸi idari ve kazai mercilerle, gerçek ve tüzel kiÅŸilere karşı temsil eder.

  • ​

Üyelerin derneÄŸi hangi konularda temsil edebileceÄŸi konusu yönetim kurulu tarafından kararlaÅŸtırılır.

​

MADDE 17- YÖNETÄ°M KURULUNUN GÖREV DAÄžILIMI

Yönetim Kurulu kendi arasında ÅŸu ÅŸekilde görev dağılımı yapar: 

a- BaÅŸkan 

b- BaÅŸkan Yardımcısı 

C- Sekreter 

d- Muhasip 

e- Veznedar 

f- Üyeler

​

MADDE 18- YÖNETÄ°M KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERI

a- Genel kurul kararları çerçevesinde derneÄŸin çalışmalarını yürütmek,

b- Dernek çalışma raporlarını, bütçesini, bilançosunu hazırlayarak genel kurula sunmak, kanunen Öngörülen defterleri tutmak.. 

c- DerneÄŸin parasını ve mallarını amaca uygun bir ÅŸekilde kullanmak. 

d- Genel kurulu olaÄŸan ve olaÄŸanüstü toplantıya çağırmak, genel kurulca verilen yetki çerçevesinde iç tüzükler, yönetmelikler ve genelgeler hazırlamak, 

e- Genel kuruldan alınan yetkiye dayanarak ve kanuna uygun olarak menkul ve gayrimenkul mallar edinmek, kiralamak. 

f. Kanuni müsaadeleri almak koÅŸuluyla milletlerarası faaliyetler ile ilgili olarak Dernek adına gönderilecek temsilcileri belirlemek, 

g- Yurt içi ve yurt dışı toplantılara görevli olarak katılmasına karar verdiÄŸi üyelerin her türlü masrafını karşılamak, 

h- Dernek yararına ve amaçlarına maddi ve manevi hizmetleri olan kiÅŸi veya kuruluÅŸlara ÅŸilt, plaket v.s. vermek,

  • Gelir temin etmek maksadıyla piyango, balo, konser, kermes, gezi ve benzeri faaliyetler düzenlemek,

  • Dernek amaçları doÄŸrultusunda toplantılar, konferanslar, açık oturumlar, kongreler v.b. düzenlemek, bu amaçla yurtiçi ve yurtdışından gerekli görülen kiÅŸi ve kuruluÅŸları davet etmek, bunlara karşı derneÄŸi temsil etmek,

  • DerneÄŸin çalışmaları için gerekli görülen müdür, memur, müstahdem gibi personeli almak, görevlerine son vermek, bunların ücretlerini, prim ve sosyal haklarını tayin etmek,

  • Kendisine verilen yetkiler çerçevesinde Dernek adına bilumum sözleÅŸmeleri yapmak, tüzükte ve mevzuatta verilen diÄŸer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,

  • Dernek Yönetim Kurulu aÅŸağıdaki defterleri tutar:

  • Karar Defteri

  • Üye Kayıt Defteri

  • Evrak Kayıt Defteri

  • DemirbaÅŸ Defteri

  • Ä°ÅŸletme Hesabı Defteri

  • Alındı Belgesi Kayıt Defteri

  • ​

Yasal mecburiyetin doÄŸması halinde ayrıca Dernekler YönetmeliÄŸinin 32. Maddesinde yer alan defterler de tutulur.

 

MADDE 19- YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANININ GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

a- Dernek tüzel kiÅŸiliÄŸini temsil etmek ve yönetim kurulu kararlarını uygulamak, b- Yönetim kuruluna baÅŸkanlık etmek, C- Yönetim kurulu kararları dairesinde yapılacak akitleri imzalamak, d- Yönetim kurulu kararları doÄŸrultusunda toplantılar yaparak, her türlü basın ve yayın organına beyanatta bulunmak, e- DerneÄŸin mührünü taşımak ve kullanmak, f- Denetçilerden gelecek istek üzerine veya herhangi bir sebeple tahkikat icap eden hususta 1 veya 3 kiÅŸiden oluÅŸan tahkik heyeti kurar, iÅŸlemi yönetim kurulunda karara baÄŸlanır,

​

MADDE 20- BAÅžKAN YARDIMCILARININ GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

a- Dernek tüzüÄŸüne uygun olarak yapılması gereken faaliyetleri organize etmek, b- Dernek bünyesinde yapılması icap eden sosyal ve kültürel faaliyetleri organize etmek, C- BaÅŸkanın bulunmadığı hallerde BaÅŸkana vekalet etmek.

​

MADDE 21- SEKRETERÄ°N GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

  • Dernek yazışmalarının düzenlenmesi ve yürütülmesi. Yazışmaları baÅŸkan veya baÅŸkan yardımcılarından birisinin imzasıyla yapar,

  • Yönetim kurulu toplantı gündemini düzenler ve kurula getirir,

  • Her türlü idari ve hukuki konuları takip eder,

  • Yönetim kurulunun muhasebesini idare eder,

 

MADDE 22- MUHASÄ°BÄ°N GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

  • DerneÄŸin her türlü muhasebe iÅŸlerini kanunlara ve alınan kararlara uygun ÅŸekilde yürütmek,

  • Gelirlerin toplanmasını, harcamaların bütçeye uygun olarak yapılmasını, gelir ve giderlerin düzgün tutulmasını saÄŸlar. Harcamalar muhasip ile birlikte baÅŸkan veya baÅŸkan yardımcılarının birisinin müÅŸterek imzasıyla yapılır.

  • DerneÄŸin hesap ve demirbaÅŸ defterini tutar.

  • DerneÄŸe ait bilumum eÅŸya, tahsilat makbuzlarını muhafaza eder.

  • Üyelerin borçlarını takip eder.

  • ​

MADDE 23- VEZNEDARIN GÖREVLERÄ°

a- Dernek namına tahsilat ve tevdiatta bulunur, b- Derneğin parasını ve gelirlerini kasa ve banka hesaplarında muhafaza eder.

MADDE 24- DENETLEME KURULUNUN TEÅžKÄ°LÄ°

Denetleme Kurulu, genel kurul tarafından üç yıl için gizli oyla seçilen 3 asil, 3 yedek üyeden oluÅŸur.

Seçilen asil üyeler kendi aralarında bir baÅŸkan seçerler,

​

MADDE 25- DENETLEME KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

  • DerneÄŸin bütün iÅŸlemlerini, hesaplarını ve defterlerini mevzuatta belirtilen sürelerden az olmamak üzere denetler. Üç yıllık yönetim ve mali denetim sonuçları ile bilanço, gelir-gider hesaplarına ait incelemeleri rapor halinde genel kurula sunar

  • Dernek harcamalarına ait her türlü belgenin usulüne uygun olup olmadığını ve bu harcamalarla ilgili yönetim kurulu kararlarının alınıp alınmadığını kontrol eder.

  • DerneÄŸe ait hesapları ve demirbaÅŸ kıymetlerinin yerinde olup olmadığını kontrol eder.

  • Dernekle ilgili her türlü evrakın kayıtlarının tutulup tutulmadığını ve gerekli cevapların verilip verilmediÄŸini kontrol eder. e- GerektiÄŸinde genel kurulu, yönetim kurulu aracılığıyla toplantıya çağırır.

  • Denetim sonuçlarını 6 ayda bir hazırladığı raporla yönetim kuruluna çağırır.

  • Aldığı kararları ve denetleme raporlarını tarih sırasıyla özel bir deftere geçirir ve muhafaza eder. 

  • Yönetim kurulu, denetim kurulu tarafından istenilen belgeleri temin etmek ve kontrole açmakla yükümlüdür.

 

MADDE 26- YÜKSEK DÄ°SÄ°PLÄ°N KURULU VE GÖREVLERÄ°

Disiplin kurulu genel kurul tarafından seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden oluÅŸur. Asil üyeler kendi aralarında bir baÅŸkan seçerler.

Disiplin kurulu üyelerle ilgili olarak kendisine intikal eden konularda gerekli incelemeleri yapar tüzük ÅŸartlarına uyup uymadığını inceler ve sonuca baÄŸlar.

 

MADDE 27- DÄ°SÄ°PLÄ°N CEZALARI

2- Yazılı uyarma b- Yazılı ikinci uyarma

MADDE 28- DÄ°SÄ°PLÄ°N CEZALARININ HÜKÜM VE NETÄ°CELERÄ°

2- Uyarma cezası, yönetim kurulunun tasdiki ile tekemmül eder ve bu ceza için itiraz edilemez.

Üyelikten tamamen çıkarma cezası disiplin kurulunun teklifi, yönetim kurulunun kararı ile kesinleÅŸir. Üyenin bu karara karşı mevzuattan doÄŸan hakları saklıdır.

 

MADDE 29- DERNEĞİN GELİRLERİ

  • DerneÄŸe üye olanlar bir defaya mahsus olmak üzere kayıt ücreti öderler. Bu ücret 50,00 Türk Lirasıdır.

  • Üye aidatı yıllık 50,00 Türk Lirasıdır.

  • Åžahıslar, özel ve kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından yapılacak ayni ve nakdi yardımlar.

  • Banka faizleri ve yayın gelirleri.

  • Dernek tarafından düzenlenecek faaliyetlerden elde edilecek gelirler.

  • DiÄŸer gelirler.

 

MADDE 30- DERNEĞİN GİDERLERİ

  • Personel giderleri,

  • Ücret ve yolluklar,

  • Kira, aydınlatma, ısınma, haberleÅŸme ve temizlik giderleri,

  • Vergi, sigorta, noter v.b. kuruluÅŸ giderleri,

  • Sosyal ve kültürel faaliyet giderleri,

  • Prim ve ikramiyeler,

  • Yayın ve kırtasiye giderleri,

  • DemirbaÅŸ giderleri,

  • Temsil ve ağırlama giderleri,

  • DiÄŸer zorunlu giderler,

 

Harcamalar yönetim kurulu kararı ile yapılır. 1.000 TL'den yukarı harcamalar gider makbuzu ile yapılır.

Dernek baÅŸkanı 2.500 TL'ye kadar yönetim kurulu kararı olmaksızın harcama yapabilir. Daha sonra yönetim kuruluna sunar.

​

MADDE 31- KASA

Dernek kasasında bulundurulacak miktar ihtiyaç halinde yönetim kurulunca belirlenir.

​

MADDE 32- DERNEK HÜKMÄ° ÅžAHSÄ°YETÄ°NÄ°N SONA ERMESÄ°

  • Genel kurul kararı ile fesih: Genel kurulun derneÄŸin feshine karar verebilmesi için genel kurula katılma hakkı olan delege tamsayısının en az 2/3'ünün oyu gereklidir.

  • Mahkeme kararı ile fesih: Dernek yetkili mercilerinin tüzüÄŸe aykırı uygulamaları nedeniyle mülki amirin yazılı ihbarı ve cumhuriyet savcılığının açacağı dava üzerine asliye hukuk mahkemesinin kararı ile fesih gerçekleÅŸebilir.

  • KendiliÄŸinden fesih: Dernek 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 87. Maddesinde yer alan ÅŸartların gerçekleÅŸmesi halinde kendiliÄŸinden feshedilmiÅŸ olur.

  • ​

MADDE 33- Ä°Ç DENETÄ°M Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceÄŸi gibi, bağımsız denetim kuruluÅŸlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarınca denetim yapılmış olması. Denetim kurulunun yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz. Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneÄŸin denetimi gerçekleÅŸtirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarına denetim yaptırabilir.

​

MADDE 34-DERNEGIN BORÇLANMA USULLERÄ° Dernek amacını gerçekleÅŸtirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceÄŸi gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneÄŸin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneÄŸi ödeme güçlüÄŸüne düÅŸürecek nitelikte yapılamaz.

​

MADDE 35- DERNEĞİN TASFİYESİ

Fesih ve infisah hallerinde derneğin malları Genel Kurul kararı gereğince tasfiye edilir.

 

MADDE 36- DÄ°ÄžER HÜKÜMLER

Bu tüzükte bulunmayan hususlarda dernekler kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

bottom of page